רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

צרידות בגרון ובעיות במיתרי הקול

צרידות בגרון

כולנו חווינו מתישהו צרידות – כשהגרון ניחר וכואב ואנחנו בקושי מסוגלים לדבר. בדרך כלל זה קורה בעקבות צעקות ממושכות וקולניות מדי, בזמן צינון, או אצל מעשנים. והיות שהדיבור הוא כלי התקשורת העיקרי שלנו, ומשמש אותנו לצרכים חברתיים, מקצועיים וגם כתחביב (שירה), הרי שצרידות – הפרעה בתפקוד מיתרי הקול המאופיינת בשינוי חריג בקול, שבו הוא עשוי להישמע מתנשף, חורק, מחוספס, מתוח או חלש – היא תופעה שאנחנו מנסים להיפטר ממנה כמה שיותר מהר. 

לקביעת תור השאירו פרטים ונחזור אליכם
תוכן עניינים

למה הטיפול בבעיות קול חשוב?

הקול הוא חלק מהזהות שלנו והדרך הבסיסית ביותר לתקשר עם הסביבה שלנו. חלק גדול מהאנשים אף תלוי בקול לצורך הפרנסה. צרידות בגרון מעידה על בריאותנו הכוללת, לא רק של הגרון עצמו. האבחון של הפרעות קול כולל הערכה של הקול והשימוש בו, וכן בדיקת הגרון ומיתרי הקול במגוון שיטות. מאחר והקול שלנו חיוני לתקשורת עם סביבתנו ולעתים גם לפרנסתנו, להפרעות בתפקוד הקול יש השפעה מכרעת על איכות החיים שלנו, ומצדיקה אבחון וטיפול איכותי.

מדוע טיפול בקול כל כך חשוב לי?

על חשיבות הטיפול בקול עבורה מספרת ד"ר שפירא גליץ: בצעירותי למדתי פיתוח קול ואף שרתי במקהלה, שם הבנתי לראשונה את עוצמתו האדירה של הקול ואת היכולות המופלאות שלו. בבגרותי בתור מרצה ורופאה שעובדת עם מטופלים ומטופלות, הבנתי את חשיבותו בתור כלי מקצועי. זו הסיבה שבחרתי את מומחיות העל שלי בתחום הקול, שם אני משקמת ומשפרת את מתנת הקול למטופליי אשר נדרשים לכך.

מהן הסיבות לצרידות?

צרידות יכולה לנבוע ממגוון גורמים, שרבים מהם קשורים למיתרי הקול ולמבנים שסביב המיתרים בגרון:

פציעת מיתרי הקול: שימוש-יתר בקול על ידי דיבור, צעקות או שירה בקול רם במשך תקופות ממושכות עלול להוביל לנזקים במיתרי הקול ולגרום לצרידות. הדבר נפוץ אצל אנשים שמשתמשים בקול שלהם באופן מאסיבי, כמו מורים, זמרים ודוברים בציבור. לאורך זמן עלולות להיווצר צלקות (סולקוסים) במיתרי הקול, שיגרמו לנזק בלתי הפיך לאיכות הקול.

זיהומים בדרכי הנשימה העליונות: מצבים כמו הצטננות, שפעת או דלקת של הגרון יכולים להוביל לצרידות. זיהומים עלולים לגרום לנפיחות ולגירוי של מיתרי הקול, מה שמוביל לשינויים בקול.

אלרגיות: תגובות אלרגיות עלולות לגרום לסינוסיטיס כרוני, שבו נזלת מטפטפת אל חלקו האחורי של הגרון, מגרה את מיתרי הקול וגורמת לצרידות.

עישון: מהווה גורם סיכון מרכזי לצרידות משום שהוא מגרה את מיתרי הקול ופוגע בהם לאורך זמן. הדבר מגביר את הסיכון למצבים חמורים יותר, כגון סרטן הגרון.

מחלת ההחזר (ריפלוקס) קיבתי -לועי (GERD/LPR): ידועה גם כריפלוקס חומצי. GERD/LPR  עלול לגרום לחומצת הקיבה לעלות לוושט, שבניגוד לקיבה ולמעיים דופנותיו אינן בנויות להתמודד עם חומציות גדולה. התוכן החומצי של הקיבה יכול להגיע לעתים ממש עד בית הבליעה ומיתרי הקול. חומציות זו כמו גם אנזימים שמשתתפים בתהליך העיכול של המזון גורמים לגירוי וכוויה כימית על מיתרי הקול שמתבטאת בצרידות. לרוב התופעה מלווה בתסמינים כמו צרבת וטעם חמוץ בפה. חומציות חזקה בוושט לאורך זמן עלולה להיות מסוכנת לוושט.

גושים, פוליפים וציסטות: נגעים שפירים על מיתרי הקול, כגון יבלות, פוליפים וציסטות, עלולים להפריע לתפקוד תקין של מיתרי הקול ולהוביל לקול צרוד. רוב הנגעים הללו מופיעים לאחר שימוש יתר בקול, אך חלקם יכולים להיות מולדים, וחלקם יכולים להופיע אחרי פציעות אחרות של מיתרי הקול, כגון שיעול חזק. 

מצבים נוירולוגיים: מצבים כגון מחלת פרקינסון או שבץ מוחי יכולים להשפיע על העצבים השולטים במיתרי הקול ולגרום לצרידות עקב שיתוק של מיתרי הקול.

איך בודקים את מיתרי הקול?

בדיקה של מיתרי הקול היא חלק בלתי נפרד מההערכה של צרידות בגרון. ישנם שני אתגרים שצריך להתגבר עליהם על מנת לבדוק את מיתרי הקול. הראשון, העובדה שהן ממוקמים בעומק הגרון ואין דרך להביט עליהם באופן ישיר, כמו לדוגמא כשבודקים אוזן או עין. שנית, קיומם של רפלקסים הגנתיים כגון שיעול או רפלקס ההקאה, שעלולים להקשות על הבדיקה.

ישנן כמה שיטות לבדוק את מיתרי הקול, השיטה הנפוצה ביותר היא באמצעות לרינגוסקופיה פיבראופטית גמישה. שיטות נוספות הן לרינגוסקופיה קשיחה או בדיקת מראה.

השאלות שבדר''כ שואלים אותי

"איבדתי את הקול ומחר אני שר בהופעה. מה לעשות?"

"אני צרוד כבר חודש והצרידות לא משתפרת. למה?"

האם יש תרופה לצרידות

"אני צרוד והמצב רק מחמיר. האם יש סיכוי שאהפוך להיות אילם?"

"הצטננתי ואיבדתי את הקול. מה הוא יחזור?"

למה בן אדם צרוד?

האם צרידות עוברת?

איך להימנע מצרידות?

איך מעבירים צרידות מהר?

על הקול האנושי וטיפול בצרידות בגרון

כיצד צרידות בגרון משפיעה עלינו?

צרידות, או דיספוניה, היא מצב בו קיים קושי בהפקת קול תקין. הקול האנושי הוא כלי חשוב לביטוי עצמי, תקשורת והשפעה חברתית, ולכן אובדן הקול מהווה אתגר גדול לפרטים הסובלים ממנו. אנשים שמאבדים את קולם עלולים לחוות בדידות, חוסר אונים ופגיעה באיכות החיים. זאת משום שהקול מהווה חלק בלתי נפרד מהאופן שבו אנחנו מתקשרים ומביעים את עצמנו בעולם.

מעבר לפן הרגשי, ישנם רבים ש"קולם הוא מקצועם", וצרידות בגרון פוגעת באופן ישיר ביכולתם לעבוד ולהתפרנס. לדוגמה, הזמרת ג'ולי אנדרוז, שהקול שלה היה חלק מזהותה האמנותית, סבלה מנזק למיתרי הקול אחרי ניתוח ונאלצה להפסיק להופיע. מנגד, ניתן לשאוב השראה מהזמרת אהובה עוזרי ז"ל, שעל אף שאיבדה את גרונה למחלת הסרטן, המשיכה להופיע גם שנים רבות אחר כך!

צרידות היא לא רק תופעה גופנית רפואית, אלא גם חוויה אנושית, המשפיעה על התפיסה העצמית והתקשורת שלנו עם העולם. ההתמודדות עם צרידות דורשת אבחנה רפואית מדויקת, התאמת טיפול שיאפשר חזרה מהירה לשגרה ושימור איכות החיים.

כיצד להימנע מצרידות?

מניעת צרידות כרוכה בטיפול במיתרי הקול והימנעות מהתנהגויות וגורמים סביבתיים שעלולים להוביל לצרידות. בין אלה:

שמירה על לחות המיתרים: שתייה מרובה של מים שומרת על לחות מיתרי הקול ומפחיתה את הסיכון לגירוי. יש להימנע מכמות מוגזמת של קפאין ואלכוהול, מכיוון שאלו עלולים לייבש את מיתרי הקול. אוויר יבש עלול לגרות את מיתרי הקול, ולכן שימוש במכשיר אדים, במיוחד באקלים יבש או בחודשי החורף, יכול לעזור לשמור על לחות מיתרי הקול.

הימנעות משימוש יתר בקול: עדיף לאמץ כמה שפחות את המיתרים, להימנע מצעקות או מדיבור חזק לאורך זמן. אם אתם חייבים להשתמש בקולכם באופן מאסיבי ולאורך זמן (למשל: אם אתם מרצים באוניברסיטה, זמרים, נואמים וכו') – כדאי ללמוד אצל איש מקצוע פיתוח קול כדי לדעת כיצד להשתמש בו בצורה הנכונה. לצד זאת יש לדאוג להפסקות קבועות לאורך היום כדי לאפשר למיתרי הקול להתאושש. 

הפסקת עישון: עישון הוא אחד הגורמים המזיקים ביותר למיתרי הקול. הפסקת עישון יכולה להפחית באופן משמעותי את הסיכון לצרידות ולבעיות גרון חמורות אחרות.

טיפול בריפלוקס: אם אתם סובלים מ-GERD/LPR, כדאי להיוועץ עם רופא/ה מומח/ית לגבי הטיפול. הטיפול כולל שינויים באורח החיים והרגלי התזונה, כגון צריכת מזונות לא חומציים (בין אלה שיותר חומציים: יין, קפה, חצילים, מזונות חריפים), שינה עם חלק עליון מוגבה במיטה, אכילת ארוחות קטנות יותר, ואי שכיבה מיד לאחר האכילה.

הימנעות מאלרגנים: אם אתם מודעים לגורמים שיכולים לגרום לכם אלרגיה – הימנעו מהם. היוועצו עם הרופא/ה או איש/אשת מקצוע בנוגע לגורמי אלרגיה. שימוש בתרופות מתאימות יכול לסייע במניעת צרידות הנגרמת על ידי תגובות אלרגיות.

איך להיפטר מהצרידות במהירות?

אם הצטרדתם, יש כמה צעדים שתוכלו לבצע במטרה להיפטר מהצרידות כמה שיותר מהר:

הרגיעו את מיתרי הקול: הצעד החשוב ביותר הוא לתת למיתרי הקול מנוחה על ידי הפחתת עומס הדיבור. הימנעו מלחישה – היא יכולה לאמץ את מיתרי הקול אף יותר מדיבור רגיל.

שתייה תכופה: שתיית מים חמים, תה צמחים ומרק יכולה להרגיע את הגרון ולשמור על לחות מיתרי הקול.

השתמשו באדים: שאיפת אדים מקערת מים חמים או מקלחת יכולה לסייע ללחלח את מיתרי הקול ולהפחית גירוי.

הימנעו מחומרים מגרים: עשן, אלכוהול וקפאין עלולים להחמיר את הצרידות.

שימוש בתרופות ללא מרשם: כדורי מציצה ותרסיסים יכולים להקל זמנית על הגירוי בגרון.

טיפול בצרידות אצל המומחים

ד"ר יעל שפירא גליץ – רופאה מומחית אף-אוזן-גרון, כירורגיה ראש-צוואר ומומחית בבעיות קול, נשימה ובליעה – הקימה את השירות להפרעות בליעה של המרכז הרפואי קפלן ברחובות. היא השלימה את התמחות-העל שלה ברפואת הגרון ומיתרי הקול (לרינגולוגיה) במרכז הרפואי באוניברסיטת ניו יורק New York Langone Health ורכשה ניסיון קליני, מחקרי וניתוחי עשיר בהנחיית המנתחים המובילים בעולם בטיפול בהפרעות קול, נשימה ובליעה. מחקריה פורסמו בכתבי העת המדעיים המובילים בתחום זה וזכו בפרסים בכנסים בינלאומיים. כיום היא משמשת כסגנית מנהל מחלקת אף-אוזן-גרון במרכז הרפואי קפלן.

איך בודקים את מיתרי הקול?

בדיקת הגרון נקראת בלועזית לרינגוסקופיה, לארינקס = גרון, סקופיה = הסתכלות. לרינגוסקופיה מבוצעת במסגרת ביקור מרפאה ואורכת מספר שניות עד מספר דקות.

בדיקה של מיתרי הקול היא חלק בלתי נפרד מההערכה של צרידות בגרון. ישנם שני אתגרים שצריך להתגבר עליהם על מנת לבדוק את מיתרי הקול. הראשון, העובדה שהן ממוקמים בעומק הגרון ואין דרך להביט עליהם באופן ישיר, כמו לדוגמא כשבודקים אוזן או עין. שנית, קיומם של רפלקסים הגנתיים כגון שיעול או רפלקס ההקאה, שעלולים להקשות על הבדיקה.

על מנת להתגבר על האתגרים הללו, פותחו מספר שיטות לבדיקת הלוע, והן בדיקת הגרון עם מראה ולרינגוסקופיה עם סיב אופטי גמיש או סיב אופטי קשיח. כל טכניקות הבדיקה הללו נקראות שיטות ל"חזיון בלתי ישיר של הגרון". מדוע חזיון בלתי ישיר? מכיון שהלכה למעשה אנו מביטים על הגרון דרך אמצעי אחר (מראה או סיב אופטי) ולא בצורה ישירה. הדרך היחידה להסתכל על הגרון בצורה ישירה היא תחת הרדמה כללית בחדר ניתוח.

כל שלוש טכניקות הבדיקה כרוכות במידה מסוימת של אי נעימות, ולמטופלים יש לעתים העדפה לטכניקת בדיקה אחת לעומת האחרות או שלרופא/ה יש שיקולים מדוע להעדיף טכניקת בדיקה אחת על האחרות. חשוב להיבדק על ידי מומחה/ית למחלות הגרון אשר בקיא/ה בכל שיטות הבדיקה.

מעבר לבדיקה הלרינגוסקופית, על מנת להעריך לעומק את התפקוד של מיתרי הקול יש צורך בהערכת תפקודם והדגמת מיתרי הקול רוטטים בפעולה.

הדגמת רטט מיתרי הקול מושג בדרך כלל על ידי ביצוע סטרובוסקופיה. סטרובוסקופיה מאפשרת לנו להעריך את איכות הרטט של מיתרי הקול בזמן הפקתו ונותנת לנו מידע רב על שינויים עדינים במבנה מיתרי הקול ועל סיבות להפרעה בפעולתן.

בנוסף לסטרובוסקופיה ניתן להשתמש גם בצילום וידאו של מיתרי הקול במהירות גבוהה. שיטה זו פחות נפוצה, וברוב המקרים הבודק/ת י/תבצע רק בדיקת סטרובוסקופיה.

אלו נגעים עלולים להופיע על מיתרי הקול ולגרום לצרידות בגרון?

ישנן מספר קטגוריות של נגעים שעלולים להופיע על מיתרי הקול:

1. נגעים משניים לפציעות של שימוש יתר – נגעים אלו כוללים יבלות על מיתרי הקול, פוליפים המורגיים וחלק מהצלקות ומהציסטות. הם מופיעים על מיתרי הקול כתוצאה מפציעה של המיתרים עקב שימוש לא נכון או שימוש יתר במיתרי הקול. אחד מסוגי הנגעים השפירים השכיחים ביותר הוא יבלות על מיתרי הקול. היבלות הן סוג של התעבות מקומית בשני מיתרי הקול באזור שסופג את הפגיעה המכנית החזקה ביותר בזמן דיבור. היבלות נגרמות כתוצאה ממיקרו-טראומות קטנות וחוזרות למיתרי הקול עקב שימוש יתר או שימוש לא נכון במיתרי הקול. לאורך זמן האזורים במיתר הקול שסופגים חבטות מתעבים ונהיים נוקשים. יבלות תמיד יופיעו על שני מיתרי הקול בעמדה מנוגדת אחת לשניה, ובזמן הפקת קול היבלות "יפגשו" ויחבטו זו בזו. הופעתן אופיינית אצל ילדים (בעיקר בנים בגיל הגן ובית הספר היסודי) או אצל מבוגרים "דברנים" כגון כאלו שעוסקים במקצועות שדורשים שימוש ניכר בקול, כגון הוראה, מכירות, עריכת דין ועוד… אלו ידועים בתור משתמשי קול מקצועיים. הטיפול ביבלות במיתרי הקול הוא בעיקרו שמרני ומכוון לשינוי הרגלי הדיבור של המטופל/ת. לעתים נדירות בלבד נדרשת התערבות ניתוחית לכריתת היבלות. לעומת יבלות, פוליפים וציסטות הם נגעים שבדרך כלל מחייבים התערבות ניתוחית. פוליפ על מיתר הקול נגרם כתוצאה מפציעה חריפה של המיתר ודימום סביב אזור הפציעה. במקום שהדימום ייספג וייעלם, נוצר הפוליפ. בדרך כלל ישנו כלי דם רחב (דליה) במיתר הקול אשר מזין את הפוליפ ושממנו נגרם הדימום הראשוני אשר יצר את הפוליפ. לרוב, פוליפ מופיע רק על מיתר קול אחד. לעומת הפוליפ, ציסטה היא כיס סגור מצופה שכבת תאים הנקראת רירית. הציסטה מלאה בתוכן, בדרך כלל תוכן רירי/נוזלי סמיך. הטיפול בפוליפים וציסטות הוא בדרך כלל ניתוחי, כלומר הסרת הנגעים הללו בחדר הניתוח.

2. פפילומות על מיתרי הקול – פפילומות של דרכי הנשימה או באנגלית recurrent respiratory papillomatosis ראשי תיבות (RRP) היא מחלה נגיפית (וירלית) כרונית שנגרמת על ידי נגיף הפפילומה האנושי human papilloma virus או בראשי תיבות HPV. וירוס HPV אחראי גם להופעת יבלות באברי המין. זנים אחרים של הוירוס אחראיים להופעה של יבלות בעור הגוף. ישנם מספר זנים של הוירוס שקשורים לסרטן צוואר הרחם וסרטן הלוע.אנשים שנדבקו בוירוס עלולים לפתח פפילומות (יבלות) בדרכי הנשימה,כגון האף, הפה, הלוע, הגרון, קנה הנשימה והוושט. הוירוס מגלה העדפה מיוחדת לאזור מיתרי הקול. פפילומות המופיעות על מיתרי הקול גורמות בדרך כלל לצרידות. אם נפח היבלות גדול במיוחד, הן עלולות להצר את דרכי האויר ולגרום למחנק. הטיפול בפפילומות של מיתרי הקול הוא כריתה כירורגית שלהן.

3. גידולים שפירים של מיתרי הקול הם נדירים

4. גידולים ממאירים על מיתרי הקול – סרטן הגרון הוא השלישי בשכיחותו מקרב קבוצת הסרטנים שנקראת "סרטני הראש והצוואר". מתוך כל 100,000 איש, בין 3-4 יאובחנו עם סרטן הגרון. האזור בגרון שבו הסרטן מופיע בשכיחות הכי גבוהה הוא מיתרי הקול עצמם (בלועזית אזור זה נקרא גלוטיס glottis). הסרטן יכול להופיע גם באזור בגרון שמעל מיתרי הקול, הקרוי האזור הסופרה-גלוטי (supraglottis) וגם באזור שמתחת למיתרי הקול, הקרוי האזור הסוב-גלוטי (subglottis). המיקום בו מופיע הסרטן משפיע על סיכויי ההחלמה ועל האופן בו חומרת הסרטן מדורגת. לעתים קרובות, התסמין הנפוץ ביותר של סרטן הגרון הוא צרידות. תסמין זה מאפיין גידולים שמתפתחים על מיתרי הקול עצמם. למעשה, תסמין זה מופיע בשלב מוקדם, עוד כשהגידול קטן מאוד, כך שניתן לאבחן אותו ולטפל בו עם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד (מעל 90% סיכוי להחלמה מלאה). סרטן הגרון לא מופיע "יום בהיר אחד" אלא מתפתח באמצעות סדרה של שינויים במטען הגנטי של תאי הגרון. גם נגעים טרום ממאירים (הנקראים "דיספלזיה") עלולים לגרום לצרידות, וגם אותם יש להסיר על מנת למנוע מהם לעבור התמרה לגידול ממאיר. על כן, כל צרידות אשר נמשכת מעל לשלושה שבועות ברצף מצדיקה בדיקה של מיתרי הקול לשלילת תהליך ממאיר או טרום ממאיר.

איך מאבחנים נגעים על מיתרי הקול-צרידות בגרון?

האבחון של נגעים על מיתרי הקול כולל שילוב של תשאול הנבדק/ת לגבי איכות הקול והשינויים שחלו בקול לאחרונה, הרגלי השימוש בקול, הרגלי חיים כגון עישון ושתיית אלכוהול ועוד, בדיקה גופנית שכוללת חזיון בלתי ישיר של הגרון, ולעתים גם ביופסיה לאבחון סופי של הנגעים.

לרוב הנגעים השפירים מראה אופייני רק להם וכבר בהסתכלות ניתן לדעת מה טיב הנגע. דוגמא לנגעים כאלה הם יבלות, ציסטות ופוליפים. נגעים טרום ממאירים ונגעים ממאירים לעתים נראים מאוד דומים ולא ניתן יהיה להבדיל בינהם אלא רק על ידי נטילת דגימה (ביופסיה) ובדיקת הדגימה תחת מיקרוסקופ ולאשר או לשלול סרטן גרון.

כיצד מנתחים נגעים על מיתרי הקול?

לרינגוסקופיה ישירה, או בעברית חזיון ישיר של הגרון, היא טכניקה שמאפשרת גישה ניתוחית ללוע התחתון, הגרון ומיתרי הקול. בלרינגוסקופיה ישירה מוחדר צינור מתכת הקרוי לרינגוסקופ דרך הפה אל הגרון באופן שמייצר קו ראייה ישיר אל מיתרי הקול דרך הפה. דרך הלרינגוסקופ ניתן להכניס מכשירים שונים ולבצע פעולות על מיתרי הקול, כגון נטילת דגימה (ביופסיה), כריתה של נגעים, הזרקות למיתרי הקול ועוד. מאחר ומיתרי הקול הם איבר קטן (אורכם כ2-2.5 ס"מ בגבר וכ1.5-2 ס"מ באישה), והנגעים עליהם קטנים אף יותר (לעתים קרובות בגודל של מילימטרים ספורים), ניתוחים של מיתרי הקול מבוצעים ברובם תחת מיקרוסקופ. במהלך הניתוח ייתכן וייעשה שימוש בלייזר על מיתרי הקול. הלייזר יכול לשמש ככלי חיתוך המסייע בכריתת נגעים או ככלי אידוי, להעלמה של נגעים. ישנם מספר סוגי לייזר, ועבור כל פעולה נבחר הלייזר המתאים אם יש בו צורך.

אז אם גם אתם סובלים מצרידות, בעיות בליעה או בעיות נשימה – פנו לד"ר שפירא גליץ לקביעת תור וייעוץ בקליניקה ברמת החייל בתל אביב. הקליניקה מאובזרת בציוד המתקדם ביותר לבדיקות לרינגוסקופיה, סטרובוסקופיה ועוד. לאחר הבדיקה תיבנה לכם תוכנית טיפול והחלמה, תוך מתן יחס אישי עם גישה הוליסטית. טל' 074-7050130