צרידות שלא עוברת
דף הבית » צרידות שלא עוברת
אין בינינו מי שלא נאלץ להתמודד עם התופעה המתסכלת והלא נעימה של צרידות. בין אם עקב מאמץ קולי באירוע חברתי או תרבותי כלשהו, דלקת גרון, ואולי אף מאכל מסוים שלא היטיב עם הגרון שלנו – הצרידות הינה תופעה מוכרת; אך במקביל להופעתה ועד שהיא חולפת, מתגנבת החרדה שמא מדובר במצב שעלול להיות קבוע.
צרידות קבועה שלא עוברת אכן עלולה להיווצר, והסיבות לכך מגוונות. על מקרים כאלה אנו נפרט במאמר קצר זה, כמו גם על הגורמים להם, מה מומלץ לעשות או ממה להימנע כאשר מופיעה צרידות בגרון, ומה לעשות כאשר היא מסרבת לשתפר.
צרידות בגרון: רקע והסבר אנטומי
לכולנו יש שני מיתרי הקול המורכבים מגיד חזק ושריר אשר מצופים בכמה שכבות. מיתרי הקול ממוקמם בקופסית הקול, או הגרון. לגרון ולמיתרי הקול ישנם שלושה תפקידים עיקריים, ואלו הם:
- הפקת קול
- ויסות של מעבר אוויר לקנה הנשימה ולריאות
- הגנה על דרכי האויר מפני חדירת מזון, נוזלים ובעצם כל גוף זר במהלך הבליעה והנשימה.
כאשר אנחנו נושמים, מיתרי הקול שלנו נפתחים; בשעה שאנחנו מדברים, לעומת זאת, מיתרי הקול נצמדים זה לזה.
ומה קורה כאשר אנחנו צרודים? הצרידות נובעת למעשה מהפרעה בתפקוד או במבנה של מיתרי הקול, אשר מונעת מהם לפעול כמתואר – להיצמד ולרטוט בצורה אחידה. מקרים של הפרעות כאלה יובילו לרוב לשוני ניכר במנעד הקולי ובגוון הקול שאנו מפיקים, כמו גם להיחלשות הקול ולעתים אף כמעט להיעלמות שלו. כידוע לכל, מצב זה שבו הקול שלנו מחוספס וחלש יותר הוא לרוב זמני וחולף, ובדרך כלל נובע כאמור משימוש יתר בקול (צעקה בגרון ניחר במהלך הופעה, למשל) או מהידבקות בנגיף (הצטננות. משכך, רובנו לא פונים לרופא/ת אף אוזן גרון במקרים כגון אלו אלא פשוט ממתינים עד חלוף הבעיה, ומשתדלים לתת לקול לנוח ולהחלים.
לעומת זאת, צרידות שלא עוברת מעצמה אפשר שתנבע מסיבות רבות ושונות, וכאן אכן נדרש אבחון על ידי רופא/ה מומחה/ית על מנת לאתר את מקור הבעיה- ולהתאים לה פתרון.
גורמים אפשריים לצרידות שלא עוברת
הסיבות הנפוצות לצרידות שלא עוברת הן:
- מאמץ יתר, שימוש מוגזם ולא נכון במיתרי הקול – זהו גורם שכיח במיוחד בקרב מי שעושים שימוש מילולי מרובה למחייתם: מורים, זמרים, מרצים וכו'. בעקבות זאת, עלולים להתפתח פוליפים, ציסטות או יבלות על מיתרי הקול.
- ריפלוקס ושטי לועי (acid reflux)- המדובר בחומצות קיבה שעולות ממנה לוושט – וממנו לגרון – וגורמות לגירוי של מיתרי הקול.
- סיבה מוכרת אחרת שמביאה לצרידות שאינה עוברת, היא עישון. נוסף על שלל הנזקים הנגרמים מהרגל זה, הוא עלול גם להביא למצב דלקתי מתמשך, בצקות ונפיחויות, כמו גם לסרטן במיתרי הקול- מה שלמעשה מהווה סיבה בפני עצמה לצרידות קבועה. סרטן במיתרי הקול עלול להיגרם, כאמור, כתוצאה מעישון, אך גם מסיבות אחרות כגון צריכה מופרזת של אלכוהול.
- סיבה שכיחה נוספת הינה שיתוק של אחד ממיתרי הקול- תופעה אשר יכולה להיגרם עקב ניתוח, מחלות עצביות שונות, פציעות או גידולים, ולעתים אף נגרמת בלא אפשרות להתחקות אחר מקורה.
- התערבות רפואית אשר עלולה לחולל נזקים, כגון הנשמה, קרינה לגרון, וכפי שציינו- ניתוח. נוסף על כל אלה, ישנם מקרים פשוטים של שימוש לא נכון במיתרי קול תקינים שעלול להוביל להפרעות תפקודיות שלהם.
ד"ר יעל שפירא גליץ: רופאה מומחית לאף אוזן גרון פרטית
סובלים מצרידות שלא עוברת? ההמלצה שלנו היא לפנות לרופא אף אוזן גרון פרטי על מנת לבצע אבחון מהימן למקור הצרידות. בהתאם לכך, ישנן מספר גישות טיפוליות שאותן הרופא יבחן.
ד״ר יעל שפירא גליץ היא רופאה מומחית בתחום אף אוזן גרון, בדגש על הפרעות קול, בעיות בליעה ודרכי האוויר. בין היתר, משמשת ד"ר שפירא-גליץ כסגנית מנהל מחלקת אף אוזן גרון במרכז הרפואי קפלן ברחובות.
אתם מוזמנים ליצור קשר עם צוות הקליניקה של ד"ר שפירא-גליץ, לצורך קביעת ייעוץ ואבחון במטרה לסייע לכם לפתור את בעיית הצרידות.