רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

סטרובוסקופיה של מיתרי הקול Laryngeal Stroboscopy

מה היא סטרובוסקופיה?

סטרובוסקופיה היא שיטת צילום שמטרתה לצלם עצמים בתנועה בהפרשי זמן קבועים. שיטת צילום זו מאפשרת לחקור את התנועה שלב אחר שלב. לרוב משמשת הסטרובוסקופיה לצפיה בתהליך מחזורי מהיר.

בדיקה סטרובוסקופית באמצעות סיב אופטי

צילום עצם בתנועה מחזורית על ידי סטרובוסקופ

בסטרובוסקופיה מצולמות אלפי תמונות בודדות על ידי הבזקי אור המבוצעים ברצף מהיר. התוצא הסטרובוסקופי שנקבל תלוי ביחס בין תדירות הבזקי האור לתדירות התנועה המחזורית של העצם אותו אנו רוצים לצלם. כאשר תדירות הבזקי האור היא שבר יסודי של תדירות התנועה של העצם, התוצא הסטרובוסקופי יראה כאילו העצם עומד במקום. כאשר תדירות הסטרובוסקופ גבוהה מתדירות תנועת העצם, התוצא הסטרובוסקופיה ייראה כאילו התנועה המחזורית של העצם היא הפוכה ובהילוך איטי. כאשר תדירות הבזקי האור נמוכה במקצת מתדירות תנועת העצם הנע, יידמה כאילו התנועה המחזורית של העצם היא בהילוך איטי קדימה.

הסיבה לכך היא שהפער בין תדירות הבזקי האור של הסטרובוסקופ ובין מחזוריות התנועה של העצם גורם לכך שבכל הבזק אור יצולם חלק אחר במחזור התנועה. כאשר נריץ אחר כך את כל התמונות ברצף נקבל אשליה של התנועה המחזורית בהילוך איטי.

תוצר סטרובוסקופי של כדורסל קופץ

מה הקשר בין כל זה ובין מיתרי הקול?

הפקת קול בגרון מתרחשת כתוצאה מתנועה מחזורית מהירה מאוד של מיתרי הקול הרוטטים זה כנגד זה . תדירות הרטט של המיתרים היא זו שקובעת את גובה הצליל המופק. תדירות גבוהה ​תייצר קול גבוה בעוד תדירות נמוכה תייצר קול נמוך. ​גם בקולות שבהם תדירות מחזורי הרטט "נמוכה" לכאורה, מדובר בעשרות מחזורי רטט בשנייה אחת, הרבה יותר מהר ממה שהעין האנושית מסוגלת לראות.

באמצעות סטרובוסקופיה של מיתרי הקול ניתן לדמות הילוך איטי של מחזור הרטט של מיתרי הקול, ולזהות פגיעות בו.

כיצד מבצעים בדיקה סטרובוסקופית של מיתרי הקול?

על מנת לבצע סטרובוסקופיה של מיתרי הקול יש צורך במיקרופון שיקלוט את התדר של הקול שהנבדק/ת מפיק ומקור אור סטרובוסקופי שיהבהב בתדר מעט נמוך מתדר הקול.

את המיקרופון מצמידים בדרך כלל לצוואר של הנבדק/ת, והנבדק/ת מתבקש/ת להפיק קולות בתדירויות ובעוצמות שונות, לרוחב כל המנעד הקולי. יש חשיבות שהצליל המופק על ידי הנבדק/ת יהיה אחיד ויימשך לפחות 3-4 שניות על מנת שניתן יהיה להקליט את התוצר הסטרובוסקופי. לא כל סיב אופטי לרינגוסקופי הוא בעל יכולות של סטרובוסקופיה.

קול מאוד מחוספס ולא יציב מקשה על המיקרופון "להתאפס" על תדר מסוים ומקשה על ביצוע סטרובוסקופיה.

ניתן לבצע בדיקה סטרובוסקופית כחלק מבדיקת הגרון עם סיב אופטי גמיש או סיב אופטי קשיח.

נגן וידאו

סטרובוסקופיה עם סיב קשיח ד״ר יעל שפירא גליץ

סטרובוסקופיה עם סיב גמיש ע״י ד״ר יעל שפירא גליץ

אלו בעיות ניתן להדגים באמצעות בדיקה סטרובוסקופית של מיתרי הקול? ​

הבדיקה הסטרובוסקופית מספקת מידע ייחודי על תפקוד מיתרי הקול ובאופן פרטני על איכות גלי הרטט ברירית מיתרי הקול.

הבודק/ת נותנ/ת את הדעת על מספר מאפיינים של גלי הרירית:

סימטריה – האם גלי הרירית בשני מיתרי הקול זהים

תזמון – האם התקדמות גלי הרירית בשני המיתרי הקול מתרחשת באותו הזמן והם יוצרים "תמונת ראי" זה של זה

שלמות הגל – האם גל הרירית מתקדם לאורך כל המיתר או שמא הוא מאט/נקטע לאורך חלקו או כולו

סגירה – האם גלי הקול מגיעים לסגירה מלאה ומוחלטת בשלב ה"סגור" של מחזור הרטט?

תבנית הסגירה – במידה ונותר פער בין מיתרי הקול בשלב ה"סגור" של מחזור הרטט, מה צורתו? (לדוגמא פער כישורי, פער דמוי שעון חול, פער קדמי או פער אחורי)

מה המשמעות של הממצאים בסטרובוסקופיה?

הפרעות בטיב הרטט של מיתרי הקול –

ישנן מגוון בעיות שיגרמו להפרעה בטיב הרטט של מיתרי הקול. מיתרי קול מודלקים או מצולקים יהיו נוקשים יותר, ואז הרטט שלהם יהיה מופחת. רטט מופחת גורם לגלי הקול שמופקים על ידי מיתרי הקול להיות פחות הרמוניים ואחידים והתוצר הסופי יהיה קול צרוד.

מספיק שמיתר קול אחד לא רוטט בצורה טובה על מנת לגרום לשינוי באיכות הקול.

תבנית ההפרעה ברטט מלמדת אותנו על אזורים פגועים במיתרי הקול. ישנן לפעמים צלקות עדינות מתחת לפני שטח מיתרי הקול שניתן לזהות אותן רק בגלל השינויים שהן גורמות בתבנית הרטט של המיתר בעת פעולתו.

 

הפרעות בסגירת מיתרי הקול –

סגירה בלתי שלמה של מיתרי הקול בזמן דיבור נקראת גם "אי ספיקה גרונית" או בלעז glottic insufficiency. אי ספיקה גלוטית יכולה להיגרם ממגוון סיבות כגון שיתוק או חולשה של מיתר קול, הידקקות או התנוונות של מיתרי הקול כתוצאה מזקנה או הקרנות לגרון ועוד. כאשר מיתרי הקול לא נסגרים לחלוטין בזמן מחזור הרטט תהיה בריחה של אויר ביניהם ויווצר קול צרוד עם מאפיין נשפני לצרידות. בנוסף, יהיה צורך בנפח גדול יותר של אויר על מנת להפיק את אותו משך זמן דיבור. לאורך זמן, הנבדק/ת י/תתאמץ יותר מבחינה נשימתית כדי לדבר ועלול/ה להתלונן אף על קוצר נשימה בזמן דיבור, או בלעז speech dyspnea.

תבנית הסגירה של מיתרי הקול מלמדת אותנו על אופי הבעיה וגם כיצד ניתן לתקן אותה.

לקביעת תור לבדיקת סטרובוסקופיה

יש ללחוץ על כל אחד לעמוד מידע מפורט