רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ

קביעת תור

סוגים שונים של בדיקת בליעה מקצועית

בדיקות בליעה משמשות לשתי מטרות מרכזיות. הראשונה, לסייע בתהליך האבחון של הסיבה להפרעת הבליעה. ממצאים מסויימים בבדיקות הבליעה השונות עשויים לרמז לנו על הסיבה הבסיסית לקיום קשיי בליעה, במידה וזו עדיין לא ידועה. המטרה השניה היא הבנה מעמיקה של התהליכים שנפגעו במנגנון הבליעה, על מנת שניתן יהיה להתאים טיפול שיקומי מתאים. מחלות שונות יכולות לגרום להפרעות בליעה עקב פגיעה בשלבים שונים בתהליך הבליעה. בהתאם לתהליכים שנפגעו מותאמים תרגילי שיקום, אסטרטגיית טיפול או תמרונים מתאימים המתמקדים בשיקום התהליכים הפגועים הללו במנגנון הבליעה. לעתים קרובות הבדיקות השונות משלימות זו את זו ויש צורך ביותר מבדיקה אחת על מנת לאפיין את הפרעת הבליעה ולתכנן תכנית טיפולית ושיקומית מתאימה עבורה.
בדיקת הבליעה הנחשבת כיום למקצועית ביותר היא בדיקת FEES

מחלות שונות יכולות לגרום להפרעות בליעה עקב פגיעה בשלבים שונים בתהליך הבליעה. בהתאם לשלבים בתהליך הבליעה שנפגעו, מותאמים תרגילי שיקום ואסטרטגיית טיפול המתמקדים בשיקום התהליכים הפגועים הללו במנגנון הבליעה. לעתים קרובות הבדיקות השונות משלימות זו את זו ויש צורך ביותר מבדיקה אחת כדי לאפיין את הפרעת הבליעה ולתכנן תכנית טיפולית ושיקומית מתאימה עבורה.

בדיקות בליעה הן כלי אבחון חיוניים המשמשים להערכת יכולתם של אנשים לבלוע בבטחה וביעילות מזון, נוזלים ותרופות. בדיקות אלו חיוניות הן במסגרות הקליניות והן במסגרות השיקומיות, ומספקות תובנות חשובות לגבי הפרעות בליעה ומנחות התערבויות מתאימות.

בדיקת הבליעה הנחשבת כיום למקצועית ביותר היא בדיקת FEES

הסיבה להפרעות בליעה

הפרעות בליעה, או דיספגיה, יכולות לנבוע ממצבים רפואיים שונים, כולל הפרעות נוירולוגיות (כגון שבץ או מחלת פרקינסון), סרטן ראש וצוואר, מחלות שרירים או הפרעות מבניות בבית הבליעה. דיספגיה עלולה להוביל לסיבוכים חמורים, כגון דלקת ריאות כאשר מזון או נוזלים חודרים לריאות, תת-תזונה, התייבשות וירידה באיכות החיים. לכן, הערכה מדויקת באמצעות בדיקות בליעה היא קריטית לפיתוח תוכניות טיפול יעילות ולשיפור תוצאות המטופל.

חשיבות בדיקות הבליעה

בדיקות בליעה חיוניות מכמה סיבות:

אבחון ותכנון הטיפול: הבדיקות מסייעות לאבחן את הסוג והחומרה של הפרעות הבליעה, ומהוות כלי בידי הרופאה להכין תוכניות טיפול מותאמות: שינויים תזונתיים, טיפול בבליעה או התערבויות רפואיות.

מניעת סיבוכים: על ידי זיהוי מוקדם של קשיי בליעה בדיקות אלו מסייעות במניעת סיבוכים כגון דלקת ריאות בגלל שאיפה של חומרים ותת-תזונה.

שיפור איכות החיים: אבחון וניהול יעיל של הפרעות בליעה יכולים לשפר משמעותית את איכות החיים של המטופל על ידי מתן אפשרות לאכול ולשתות בבטחה ובנוחות.

סוגי בדיקות בליעה

מספר סוגים של בדיקות בליעה משמשים לאבחון ולניהול דיספגיה, כל בדיקה מספקת תובנות שונות לגבי תהליך הבליעה:

הערכת בליעה קלינית: זוהי ההערכה הראשונית המבוצעת על ידי קלינאי תקשורת. היא כוללת סקירה יסודית של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, התבוננות בבליעה של מזון והערכת מיומנויות מוטוריות הפה. הערכת הבליעה הקלינית עוזרת לקבוע אם יש צורך בבדיקות אבחון נוספות.

FEES (בדיקת בליעה באמצעות אנדוסקופיה פיברופטית): זוהי בדיקת הבליעה הנחשבת כאחת משתי בדיקות הבליעה המקצועיות והמדויקות ביותר. היא כוללת החדרת אנדוסקופ גמיש דרך מעבר האף ומתן סוגים שונים של מאכלים ושתיה. בדיקת FEES מאפשרת מבט מקרוב על מנגנון הבליעה ומסייעת להעריך את הסיכון לשאיפת מזון והצטברות שאריות של מזון בלוע. בדיקת FEES שימושית במיוחד להערכת שלב הלוע של הבליעה וניתן לבצע אותה ליד מיטת החולה, כלומר היא מתאימה למטופלים מרותקי בית או כאלו שקשה לנייד אותם.

בדיקת בליעה וידאופלואורוסקופית (VFSS): המדובר בצילום רנטגן בתנועה שנעשה במכון דימות וממחיש את תהליך הבליעה בזמן אמת. המטופל/ת בולעים מזון או נוזלים מעורבבים עם בריום, חומר ניגוד שהופך אותו נראה לעין בצילום. בדיקה זו מאפשרת לבודקת לצפות בתנועת המזון דרך הפה, הגרון והוושט, ולזהות כל חריגות או אזורים בעייתיים.

מנומטריה: בדיקה זו מודדת את הלחץ והתיאום של השרירים בוושט במהלך הבליעה. באמצעות צינור דק וגמיש עם חיישני לחץ הבדיקה בודקת את תפקוד שרירי הוושט, ומזהה הפרעות תנועתיות כלשהן. בדיקה זו מבוצעת על ידי גסטרואנטרולוג/ית. ניתן לבצע גם מנומטריה של בית הבליעה.

לקביעת תור השאירו פרטים ונחזור אליכם