רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

שינוי בקול עקב מחלת פרקינסון

מהי מחלת פרקינסון?

מחלת פרקינסון נובעת מניוון והרס של אזור במוח שאחראי על ויסות תנועות השרירים עקב הרס של התאים במוח המייצרים את החומר דופמין Dopamin, חומר המסייע לתאי עצב לתקשר בינם לבין עצמם (נוירוטרנסמיטור). האזור במוח בו נמצאים התאים המייצרים דופמין נמצא בגרעיני הבסיס ונקרא "החומר השחור" substantia nigra. מחלת פרקינסון מתאפיינת באיטיות ונוקשות של התנועות (היפוקינזיה ו rigidity) ורעד אופייני הקרוי pill roling (הרעד נראה כאילו האדם מגלגל כדור קטן בין אצבעותיו). היא יכולה לפגוע באזורים שונים בגוף בצורה לא סימטרית, כלומר צד אחד נפגע יותר מאשר צד אחר. באזור הראש והצוואר ישנה נטייה לאבדן הבעות הפנים, המקנה מראה של "פנים קפואות" וזאת עקב פגיעה בשליטה על תנועת שרירי ההבעה.

כיצד משפיעה מחלת פרקינסון על הקול?

עם התקדמות המחלה מפתחים המטופלים היחלשות ניכרת של הקול וירידה במובנות הדיבור. גם האינטונציה נעלמת בהדרגה מהדיבור, והוא הופך להיות מונוטוני. ישנן מספר סיבות לכך, החל מרעד וחוסר שליטה על מיתרי הקול עצמם, אטרופיה (הידקקות) של מיתרי הקול, וכלה בחולשה של שרירי בית החזה והסרעפת שמחלישה את עוצמת האויר הננשף וכתוצאה מכך את עוצמת הקול המופק.

כ-80% מחולי הפרקינסון יפתחו במהלך מחלתם הפרעת בליעה. עם התקדמות המחלה והחמרת התסמינים המוטוריים (תנועתיים) האחרים, גם הפרעת הבליעה נוטה להחמיר.

כיצד מטפלים בשינוי בקול עקב פרקינסון? ​

התרופות לטיפול במחלת פרקינסון, רובן מבוססות על חומרים דמויי דופמין או חמרים שמעודדים את הפרשתו במוח, מסייעות לשליטה על תסמיני המחלה, בינהן גם הפרעת הקול והבליעה. על כן, הצעד הראשון בטיפול בהפרעת קול משנית למחלת פרקינסון היא לאזן את הטיפול התרופתי בצורה מיטבית. פעולה זו מבוצעת על ידי הנוירולוג/ית המטפל/ת.

מעבר לטיפול התרופתי במחלת הפרקינסון, מחקרים מראים כי טיפולי קול פרטניים או קבוצתיים עשויים להאיט את התקדמות הפרעות הקול ולסייע למטופלים להפיק קול חזק וברור יותר.

ישנם גם אימונים שהומצאו במיוחד לטיפול בחולשת הקול והשיעול שנובעים ממחלת פרקינסון כגון LSVT (Lee silverman voice technique) ו EMST (Expiratory muscle strength training). טיפולים אלו מבוצעים על ידי קלינאי/ת תקשורת עם הכשרה בטיפול בחולי פרקינסון.