רעד בקול
Essential voice tremor
דף הבית » רעד בקול
מהו רעד בסיסי?
מהו רעד בקול?
מחלת הרעד הבסיסי יכולה לערב גם את שרירי הגרון ומיתרי הקול, ולגרום לשינוי באיכות הקול. השינוי שמתרחש בקול יבוא לידי ביטוי בשינויים בעוצמה של הקול המופק, אם כי כאשר הרעד חמור הוא יכול להפריע ממש להפקת הקול עצמו. הרעד יכול לערב את שרירי הגרון עצמו, אך גם את שרירי הצוואר, בסיס הלשון והחיך.
לעתים ניתן לבלבל בין רעד בקול ובין דיספוניה ספסמודית (צרידות עוויתית), ולעתים שתי הפרעות אלו מופיעות בו זמנית.
הסיבה לרעד אינה ידועה, אך במחצית מהמקרים הפרעה זו עוברת בתורשה מאחד ההורים. הרעד נוטה להחמיר ככל שמתבגרים.
כיצד מאבחנים דיספוניה ספסמודית?
האבחנה של רעד בסיסי עלולה להיות מתעתעת ומורכבת מכיון שהצרידות יכולה להידמות לבעיות קול אחרות.
לרוב משתתפים באבחנה ובטיפול לרינגולוג/ית, קלינאי/ת תקשורת ונוירולוג.
ישנן פעולות מסוימות שעשויות לסייע באבחנה ולהבליט את הרעד של השרירים בגרון. בדרך כלל האבחנה של רעד בקול מתבצעת באמצעות לרינגוסקופיה גמישה במהלכה המטופל/ת מתבקש/ת להפיק קולות ולעתים גם להקריא סדרה של משפטים ו/או מילים.
תפקיד הנוירולוג/ית הוא להשלים בדיקה נוירולוגית מלאה ולשלול רעד גם באברי גוף אחרים.
כיצד מטפלים ברעד בקול?
ישנם מגוון גישות טיפוליות לרעד בקול. שתי הגישות הנפוצות הן טיפול תרופתי להרגעת הרעד ובין הזרקות של בוטולינום לשרירי הגרון המעורבים במחלה.
ריפוי בדיבור בדרך כלל פחות יעיל בטיפול ברעד קולי.
כאשר הרעד משפיע על איברים אחרים בגרון, ולא רק על הגרון, נהוג לבחור באפשרות של טיפול תרופתי. התרופות המקובלות לטיפול ברעד בסיסי הן תרופות ממשפחתי חסמי ביתא (פרופרנולול) ותרופות אנטי-אפילפטיות כגון פרימודון. בנוסף, אלכוהול הוכח גם הוא כתרופה יעילה לרעד, אם כי יש לצורך אותה במתינות בשל ההשפעות השליליות של שתייה מרובה.
כאשר רק שרירי הגרון מעורבים במחלה, ניתן לשקול הזרקה של רעלן הבוטולינום, המוכר בשמו המסחרי "בוטוקס". מדובר ברעלן החזק ביותר המוכר לאדם. הבוטולינום מופק על ידי חיידק הקלוסטרידיום בוטולינום, והרעלן מסוגל לשתק שרירים על ידי חסימת אותות חשמליים המגיעים מהעצבים אל השרירים. ההשפעה של הזרקות הבוטוקס היא זמנית, ונמשכת כ-3 חודשים בממוצע. הזרקת בוטוקס יעילה כאשר קבוצת שרירים קטנה גורמת לרעד, אך כאשר הרעד מערב קבוצות שרירים נרחבות כגון החיך, שרירי הלשון והצוואר, יש קושי בהזרקה של בוטוקס לכל האתרים הללו בצורה מספקת ובכל זאת להמנע ממינון יתר.
למטופלים שלא מגיבים בצורה מספקת לטיפול תרופתי או הזרקות, מומלץ להתייעץ עם נוירולוג/ית או נוירוכירורגי/ת שיוכלו להציע טיפולים פולשניים מתקדמים יותר, כגון deep brain stimulation.
מוזמנים להתייעץ עם ד"ר יעל גליץ רופאת אף אוזן גרון פרטית