רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

כיצד מבצעים התאמה מגדרית של הקול?

מהי התאמה מגדרית של הקול?

התאמה מגדרית של הקול מיועדת לא.נשים המזהים את עצמם במגדר שונה מהמין הביולוגי שלהם.

הנתח המרכזי של אוכלוסיה זו הם א.נשים טרנסג'נדרים.

התאמה מגדרית של הקול מגיעה לרוב כחלק מתהליך התאמה מגדרית רחב יותר, שכולל רכיבים גופניים נוספים כגון התאמת הלבוש, שיער הגוף, אברי המין (כגון חזה ואברי הרבייה) וכן רכיבים רגשיים ומנטליים.

תפקיד הצוות הרב תחומי לסייע למטופל.ת להגיע לקול שבו יחושו הכי נוח והכי "עצמם".

התאמה מגדרית שלה קול

תהליך התאמה מגדרית של הקול

התהליך מערב טיפול אצל קלינאי.ת תקשורת ורופא.ה מומחה.ית לקול (לרינגולוגיה), תוך תקשורת ושיתוף פעולה עם אנדוקרינולוג.ית שמלווה את תהליך ההתאמה המגדרית הרחב יותר.

תהליך התאמת הקול מתחיל בשיחה והערכה של המאפיינים בקול שהמטופל.ת רוצה לשנות כדי שיתאימו לזהות שלהם והגדרת יעדים לטיפול.

לעתים הטיפול יכלול רק ריפוי בדיבור עם קלינאי.ת תקשורת ולעתים ימליץ הצוות גם לשלב טיפול ניתוחי על מנת להשיג את השינוי המיוחל בקול.

 

תהליך מסקוליניזציה של הקול (הפיכה של הקול לגברי) בדרך כלל מתרחש על ידי טיפול הורמונלי בטסטוסטרון, שכן מיתרי הקול רגישים להשפעות של הורמון זה, ומי שנוטל אותו יחווה תוך תקופה קצרה עיבוי והנמכה של הקול. תהליך זה, מרגע שהתרחש, אינו הפיך.

 

תהליך פמיניזציה (נישוי הקול, הפיכת הקול לנשי) הוא מורכב יותר, שכן מיתרי הקול אינם רגישים להשפעה של הורמוני המין הנשיים באותה מידה שהם רגישים להשפעה של טסטוסטרון. במקרים כאלו, בעיקר כאשר התדר הבסיסי השל הקול נמוך, ניתן להציע ניתוח שתפקידו להעלות את התדר הבסיסי של הקול כך שיהיה קרוב יותר לטווח התדרים שהאוזן האנושית תופסת כ"קול נשי".

 

חשוב לזכור שניתוח לבדו לא מספיק להתאמה מגדרית מלאה של הקול, שכן הניתוח ישפיע רק על התדר הבסיסי של הדיבור, אך לא על יתר המאפיינים של הקול שמשתתפים בתפיסת המגדר הקולי. לצורך התאמה מגדרית מלאה של הקול יש צורך גם בסדרת טיפולים אצל קלינאי.ת תקשורת שמומחה.ית בתחום.

תאמה מגדרית שלה קולתאמה מגדרית שלה קול

מהו ניתוח לנישוי הקול?

מטרת הניתוח היא להעלות את התדר הבסיסי של הדיבור. הדרך להשיג מטרה זו היא "לקצר" את מיתרי הקול. ישנן מספר שיטות לביצוע הניתוח, הרווחת יותר היום היא בגישה של לרינגוסקופיה ישירה, בשיטת ניתוח שנקראת ע"ש וונדלר, במהלכה הרירית של השליש הקדמי של מיתרי הקול מוסרת והמיתרים נתפרים אחד לשני. החלק הקדמי של מיתרי הקול מפסיק להשתתף בתהליך ייצור הקול והלכה למעשה המיתר התפקודי מתקצר בשליש. ניתוח זה מעלה בדרך כלל את התדר הבסיסי של הדיבור ב-20 עד 40 הרץ.
התאמה מגדרית שלה קול