רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

איבר הרטט - כיצד מיתרי הקול מפיקים קול?

מה איבר הרטט? The Vibrator

האיבר הרוטט הוא החלק במנגנון הפקת הקול שמייצר את גלי הקול. בבני אדם תפקיד זה ממולא על ידי מיתרי הקול. מיד לפני הפקת הקול מיתרי הקול נסגרים באופן הדוק אחד כנגד השני. האויר הננשף מצטבר מתחת למיתרי הקול הסגורים וכאשר לחץ האויר נעשה גבוה מספיק הוא מתחיל להפריד בין מיתרי הקול מחלקם התחתון לכיוון חלקם העליון. כאשר האויר מגיע לחלק העליון של מיתרי הוקל הם נפרדים ומאפשרים לכמות קטנה של אויר לעבור בינהם. מיד אחר כך מיתרי הקול נצמדים זה לזה מחדש, תחילה בחלקם התחתון ואחר כך בחלקם העליון. כאשר הלחץ מתחת למיתרים שוב גבוה מספיק מתחיל מחזור רטט נוסף. תהליך מחזורי זה חוזר על עצמו מאות פעמים בשנייה. כאשר מחזורי הרטט אחידים וסימטריים גלי הקול המופקים יהיו אחידים, זרימת האויר תהיה "לינארית" והקול המופק יהיה צלול.

במחזור רטט תקין למיתרי הקול יש פרק זמן שבהם הם "סגורים" ופרק זמן שבהם הם "פתוחים". באופן תקין פרק הזמן ה"סגור" ופרק הזמן ה"פתוח" מהווים כל אחד כ50% מסך כל מחזור הרטט.

קול גבוה או קול נמוך?

תדירות מחזורי הרטט משתנה בהתאם לתדירות הקול המופק. ככל שהצליל שמופק גבוה יותר, כך תדירות מחזורי הרטט גבוהה יותר. גובה הקול נקבע לפי כמה מיתרי הקול מתוחים. מיתרי קול מתוחים מפיקים צלילים גבוהים ומיתרי קול רפויים מפיקים צלילים נמוכים. תדירות הקול נמדדת ביחידה הקרויה הרץ Hertz.

לצעוק או ללחוש?

בנוסף לשליטה על גובה (תדר) הצליל, הגרון שלנו משתתף גם בעוצמת הצליל המופק. על מנת להפיק צליל חזק שרירי הגרון מתכווצים בעוצמה גבוהה יותר, כך שמיתרי הקול נצמדים זה לזה חזק יותר ודרוש יותר לחץ אויר על מנת להפקיד בינהם ולייצר קול.

קול ערב ונעים או צרוד ובעייתי?

על מנת שמחזור הרטט יהיה תקין, יש חשיבות רבה להיצמדות מלאה של מיתרי הקול זה לזה בזמן הפקת הקול, אחרת אויר "יברח" בינהם ויגרום לגלי הקול המופקים להיות מערבולתיים ולקול להישמע נשפני. בנוסף, ישנה חשיבות רבה לכך שמיתרי הקול יהיו רכים וגמישים על מנת שיוכלו לרטוט בצורה אחידה וסימטרית. כאשר מיתרי הקול נוקשים הם רוטטים פחות או בצורה לא סימטרית ואז הקול המופק יהיה צרוד ומחוספס.

וזה לא הכל...

הצלילים המופקים על ידי מיתרי הקול נשמעים מאוד שטוחים ולא נעימים. על מנת להקנות לקול האנושי את הייחודיות שלו יש צורך באיברי התהודה, שיגבירו ויעצבו את הקול.

על מנת שנוכל לדבר יש צורך בשיתוף פעולה של ארבע מערכות בגופנו

ניתן ללחוץ על כל אחד לקריאה נוספת

1

המפוח

The Generator

המפוח הוא מקור האנרגיה להפקת הקול. הוא אחראי על הזרמת האויר דרך הגרון על מנת לייצר את גלי הקול. בגוף האנושי המפוח הוא הריאות ובית החזה.

2

THE VIBRATOR

האיבר הרוטט הוא החלק בגופנו שרוטט עקב זרימת האויר מהריאות. הרטט הפרעה גלית בזרימת האויר, וכך נוצרים גלי הקול. בגוף האנושי האיבר הרוטט הוא מיתרי הקול.

3

THE ARTICULATOR

איברי ההגייה הם המבנים בחלל הפה והלוע אשר משמשים אותנו לעיצוב גלי הקול לכדי עיצורים ותנועות ליצור מילים. איברי ההגייה כוללים את השפתיים, לשון, שיניים, חיך רך וקשה וקירות הלוע.

4

THE RESONATOR

איברי התהודה הם חללים בגופנו אשר משמשים להגברה והעצמה של הקול באמצעות תהודה. איברי התהודה הם חלל הגרון, הלוע והפה, אך גם חללי האף והסינוסים ועצם החזה.