דף הבית » קשיי בליעה עקב מחלת פרקינסון
מחלת פרקינסון נובעת מניוון והרס של אזור במוח שאחראי על ויסות תנועות השרירים עקב הרס של התאים במוח המייצרים את החומר דופמין Dopamin, חומר המסייע לתאי עצב לתקשר בינם לבין עצמם (נוירוטרנסמיטור). האזור במוח בו נמצאים התאים המייצרים דופמין נמצא בגרעיני הבסיס ונקרא "החומר השחור" substantia nigra. מחלת פרקינסון מתאפיינת באיטיות ונוקשות של התנועות (היפוקינזיה ו rigidity) ורעד אופייני הקרוי pill roling (הרעד נראה כאילו האדם מגלגל כדור קטן בין אצבעותיו). היא יכולה לפגוע באזורים שונים בגוף בצורה לא סימטרית, כלומר צד אחד נפגע יותר מאשר צד אחר. באזור הראש והצוואר ישנה נטייה לאבדן הבעות הפנים, המקנה מראה של "פנים קפואות" וזאת עקב פגיעה בשליטה על תנועת שרירי ההבעה. בנוסף, ישנה היחלשות ניכרת של הקול וירידה במובנות הדיבור. כ-80% מחולי הפרקינסון יפתחו במהלך מחלתם הפרעת בליעה. עם התקדמות המחלה והחמרת התסמינים המוטוריים (תנועתיים) האחרים, גם הפרעת הבליעה נוטה להחמיר.
הפרעת הבליעה בחולי פרקינסון מתאפיינת בלעיסה איטית וממושכת של המזון, עיכוב באתחול תהליך הבליעה עם נטייה של מזון דליל לזלוג ללוע מוקדם מדי ולהישאף לקנה הנשימה (תופעה הנקראת אספירציה).
חולשה של שרירי בית החזה והסרעפת הופכים את השיעול לחלש ופחות יעיל, כך שהמזון שנשאף לקנה הנשימה אינו מפונה בצורה יעילה.
עם הזמן עולה הסיכון להתפתחות של דלקות ריאות משאיפה (aspiration pneumonia) וכן להתפתחות של תת תזונה.
הפרעות בליעה ממקור נוירוגני דורשות צוות פעולה רב תחומי שמטרתו ליצור את אסטרטגיית הטיפול וההזנה המתאימה ביותר למטופל.
מומלץ שהצוות יכלול רופא/ה מומחית להפרעות בליעה, נוירולוג/ית, קלינאית תקשורת ותזונאית.
אולי יש לי פרקינסון
אבל אני לא של פרקינסון
התרופות לטיפול במחלת פרקינסון, רובן מבוססות על חומרים דמויי דופמין או חמרים שמעודדים את הפרשתו במוח, מסייעות לשליטה על תסמיני המחלה, בינהן גם הפרעת הבליעה. מטופלים יעידו כי בזמן שרמת התרופה בדם גבוהה הבליעה שלהם טובה יותר, לעומת בשעות בהן רמת התרופה בדם נמוכה. על כן, הצעד הראשון בטיפול בהפרעת בליעה משנית למחלת פרקינסון היא לאזן את הטיפול התרופתי בצורה מיטבית. פעולה זו מבוצעת על ידי הנוירולוג/ית המטפל/ת.
מעבר לטיפול התרופתי במחלת הפרקינסון, מחקרים מראים כי טיפולי בליעה פרטניים או קבוצתיים עשויים להאיט את התקדמות הפרעות הבליעה ולסייע למטופלים להתמודד עם קשיי הבליעה שלהם.
ישנם גם אימונים שהומצאו במיוחד לטיפול בחולשת הקול והשיעול שנובעים ממחלת פרקינסון כגון LSVT (Lee silverman voice technique) ו EMST (Expiratory muscle strength training). ישנם מחקרים המראים כי טיפולים אלו עשויים להועיל בצורה עקיפה גם לקשיי בליעה, אך הראיות אינן חד משמעיות בעניין זה.
יש ללחוץ על כל אחד לעמוד מידע מפורט
מוזמנים להתייעץ עם ד"ר יעל גליץ רופאת אף אוזן גרון פרטית
כתובת המרפאה –
הברזל 11, רמת החייל, תל-אביב
טלפון לתורים – 0747050130
קביעת תור באתר
Clinic Address
HaBarzel 11, Tel-Aviv
Phone No. – +972-74-7050130
Appointment Link
כל הנאמר באתר אינו תחליף לייעוץ רפואי מקצועי