פעילות יתר של שוער הוושט העליון לאורך זמן, עלולה לגרום להרניאציה (בקע) של רירית הלוע דרך אזור חלש בין שרירי הלוע. מצב זה יוצר סעיף (או בלעז דיברטיקולום), שהוא בעצם מבנה דמוי שק שבוקע מתוך הלוע. בזמן הבליעה שאריות מזון נכלאות בסעיף. הן עלולות לגרום לריח רע מהפה, ולעלות בחזרה מהסעיף ללוע לאחר הארוחה. קושי בבליעה הנלווה לנוכחות הסעיף עלול לגרום לירידה ניכרת במשקל. הפרעה זו נפוצה בעיקר אצל מבוגרים בעשור החמישי לחייהם ואילך. הוכחת קיום הסעיף מתבצעת באמצעות בדיקת בליעה, בדרך כלל וידאופלואורוסקופיה או שיקוף בליעה אחר כגון שיקוף וושט-קיבה-תריסריון. הטיפול בסעיף על שם צנקר הוא ניתוחי.
איזה סוג של בעיות בעמוד השדרה הצווארי עלולות לגרום לקשיי בליעה?
הפרעת בליעה, או בשמה המקצועי דיספגיה, הינה מצב של קושי בהכנסת מזון ונוזלים אל הקיבה דרך הפה. הפרעות אלו יכולות להופיע במגוון דרגות קושי, כאשר בדרגת הקושי החמורה ביותר לא ניתן לאכול דרך הפה בצורה יעילה ובטוחה ויש למצוא דרכים חלופיות להזנה.
שלושה סוגים של בעיות בחוליות עמוד השדרה הצווארי עלולות לגרום לקשיי בליעה:
ניתוחים בעמוד השדרה – ניתוחים בחוליות עמוד השדרה הצווארי, לדוגמא לצורך קיבוע של פריצות דיסק, קיבוע שברים בחוליות או טיפול בהיצרות שלהן. ניתוחים אלו כרוכים בהסטה של בית הבליעה, הגרון והוושט הצידה על מנת לאפשר גישה לחוליות. הסטה זו עלולה לגרום לפציעה בבית הבליעה, הוושט או העצבים האחראיים על הנעת מיתרי הקול, וכתוצאה מכך קשיי בליעה וצרידות.
שינויים ניווניים בחוליות עמוד השדרה הצווארי (אוסטאופיטים) – עם השנים מתרחשים שינויים במבנה חוליות עמוד השדרה כולו, ולעתים מופיעות בליטות של עצם מתוך החוליות או הסתיידות והתעבות של הגידים הסמוכים להם. במידה ותהליך כזה מתרחש סמוך לבית הבליעה, הבלטים של החוליות מהווים חסם מכני למעבר של מזון ועלולים לגרום לקשיי בליעה משמעותיים, ולעתים אף לקשיי נשימה.
זיהומים בחוליות עמוד השדרה הצווארי – זיהומים בחוליות הצוואריות עלולים להתפשט לרקמות הרכות של בית הבליעה, לגרום לנפיחות ובצקת מקומית וכתוצאה מכך קשיי בליעה ונשימה. מצב זה הוא מסוכן ומחייב התערבות מיידית!
כיצד ניתן לטפל בהפרעות בליעה שמקורן בעמוד השדרה הצווארי?
המשימה הראשונה בכל אדם שסובל מקשיי בליעה, היא לאבחן את הסיבה לקשיי הבליעה. במקרה של קשיי בליעה שמקורם בבעיה של עמוד השדרה הצווארי, יש ראשית להבין מה בדיוק הבעיה. אם מדובר בנזקים שנגרמו בניתוח, הרי שברוב המקרים הפרעות הבליעה הן זמניות, וכאשר האזור יחלים, הבליעה תשתפר. לעתים נותרת פגיעה קבועה במנגנון הבליעה, לדוגמא עקב שיתוק של מיתר קול או הצטלקויות בבית הבליעה. במקרה כזה יש לבצע אבחון של הבליעה ולהציע טיפול מתאים על ידי צוות רב תחומי שכולל קלינאית תקשורת ורופאת אף אוזן וגרון.
כאשר קשיי הבליעה נובעים מבלטי החוליות (אוסטאופיטים) ניתן לרוב להתגבר על הבעיה באמצעות טיפול והדרכה של קלינאית תקשורת. אך במקרים קשים ניתן גם לבצע ניתוח לשיוף האזורים הבולטים, "החלקה" של השטח הקדמי של החוליות והסרת החלקים שחוסמים את בית הבליעה.