רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ

כל מה שרציתם לדעת על הקול האנושי

הקול האנושי

הקול האנושי הוא הכלי המרכזי שאנו נעזרים בו לצורך תקשורת עם הסביבה. מהרגע שאנו באים אל העולם, עם הציפיה הדרוכה של כל הנוכחים בחדר הלידה לשמוע את הבכי הראשון, הקול שלנו הוא העדות לכך שאנחנו כאן.

הקול שלנו הוא חלק מ"תעודת הזהות" שאנו מציגים בפני העולם. לפי קולנו ניתן להתרשם מהמגדר שלנו, לנחש את גילנו, וללמוד הרבה על מצבנו הבריאותי אך גם על הלך רוחנו ומצבנו הנפשי.

אנו משתמשים בקולנו על מנת לתקשר עם סביבתנו ולהביע רגשות. הקול הוא גם הכלי שאנו נעזרים בו על מנת להפיק מוזיקה, באמצעות שירה. זמרים וזמרות מאמנים את קולם והופכים אותו לכלי מדויק ומקצועי שאיתו נעשים פלאים ונוצרת אמנות.

רבים מאיתנו משתמשים בקולנו לצורך פרנסה. ישנם מקצועות תובעניים במיוחד מבחינה קולית כגון הוראה, מכירות, עריכת דין ועוד.

ממה הגרון בנוי?

הגרון הוא איבר חלול המחבר בין הלוע ובין קנה הנשימה. לגרון מבנה קשיח המורכב מסחוסים שיחד יוצרים מבנה דמוי "קופסא". הסחוס הגדול והמרכזי בגרון הוא סחוס התירואיד או בעברית סחוס המגן, מכיון שצורתו מזכירה צורה של מגן. מתחת לסחוס התירואיד נמצא סחוס הקריקואיד, שהוא סחוס טבעתי שמרכזו חלול ודרכו עובר האויר מהגרון לקנה הנשימה.

מאחורי סחוס התירואיד נמצאים מיתרי הקול. ישנם בגופנו שני מבנים שנקראים "מיתרי הקול": מיתרי הקול האמיתיים ומיתרי הקול המדומים. מיתרי הקול האמיתיים הם אלו שמשתתפים בייצור גלי קול. מיתרי הקול המדומים הם קפלי רירית שממוקמים ישירות מעל מיתרי הקול האמיתיים. הם "דומים" במקצת למיתרי הקול האמיתיים אך אינם משתתפים בייצור הקול.

בין מיתרי הקול המדומים והאמיתיים ישנו מרווח קטן שנקרא "חדרון".

מיתרי הקול האמיתיים עשויים מספר שכבות – השכבה השטחית ביותר נקראת "רירית". מתחתיה שכבה תת-רירית בעלת מבנה ייחודית שנקראת "superficial lamina propria" או בראשי תיבות SLP. יחד שתי שכבות אלו מהוות את החלק ה"רוטט" במיתרי הקול.

השכבות העמוקות יותר של מיתרי הקול מורכבות מרצועה קולית (בלועזית ליגמנט ווקלי) ושריר שנקרא vocalis. אלו שכבות קשיחות יותר, אשר מהוות בעצם את ה"שלד" של מיתר הקול. שכבות אלו לא משתתפות באותה מידה ברטט של המיתרים.

בחלקם הקדמי מיתרי הקול מחוברים לזה לזה, ובחלקם האחורי הם נפרדים ויכולים להתקרב ולהתרחק זה מזה.

על מנת שמיתרי הקול יוכלו לנוע, חלקו האחורי של כל מיתר קול מתחבר לסחוס שנקרא "אריתנואיד". לסחוס האריתנואיד מחוברים שרירים שתפקידם להניע את מיתרי הקול.

 

מבנה הגרון (סרטון וידאו)

שני השליש הקדמיים של מיתרי הקול נקראים החלק ה"קולי" של הגרון והשליש האחורי החלק ה"נשימתי" של הגרון.

עיקר הפקת הקול מתרחשת בקדמת הגרון, בעוד שרוב הנשימה מתרחשת בחלקו האחורי.

כיצד פועל הגרון?

הקול מופק על ידי הגרון. הגרון הוא איבר חלול המחבר בין הלוע ובין קנה הנשימה. לגרון מבנה קשיח המורכב מסחוסים שיחד יוצרים מבנה דמוי "קופסא". בתוך קופסא זו בגרון נמצאים שני איברים קטנים, הנקראים מיתרי הקול. המיתרים הם אלו שאמונים על הפקת הקול.

אל מיתרי הקול מחוברים שרירים שתפקידם לקרב ולהרחיק בין מיתרי הקול, וגם למתוח ולהרפות אותם.

כאשר מיתרי הקול סגורים לחלוטין, דרכי האויר חסומות ואין אפשרות לאויר לצאת מקנה הנשימה או להיכנס אליו. סגירה מוחלטת של מיתרי הקול מתרחשת בזמן בליעה, על מנת למנוע שאיפה (אספירציה) של מזון לקנה הנשימה.

כאשר אנו מדברים, מיתרי הקול נצמדים זה לזה בצורה שמאפשרת זרימת אויר מדודה וקצובה דרכם. זרימת אויר קצובה זו מייצרת גלי קול באויר הננשף. כאשר זרימת האוויר אינה תקינה, נוצרת צרידות.

כאשר אנו שואפים אויר פנימה, מיתרי הקול נפתחים לרווחה על מנת לאפשר לאויר להיכנס לקנה הנשימה ולהגיע לריאות.

כיצד פועל הגרון (סרטון וידאו)

על מנת שנוכל לדבר יש צורך בשיתוף פעולה של ארבע מערכות בגופנו

ניתן ללחוץ על כל אחד לקריאה נוספת

1

המפוח

The Generator

המפוח הוא מקור האנרגיה להפקת הקול. הוא אחראי על הזרמת האויר דרך הגרון על מנת לייצר את גלי הקול. בגוף האנושי המפוח הוא הריאות ובית החזה.

2

האיבר הרוטט

THE VIBRATOR

האיבר הרוטט הוא החלק בגופנו שרוטט עקב זרימת האויר מהריאות. הרטט הפרעה גלית בזרימת האויר, וכך נוצרים גלי הקול. בגוף האנושי האיבר הרוטט הוא מיתרי הקול.

3

איברי ההגייה

THE ARTICULATOR

איברי ההגייה הם המבנים בחלל הפה והלוע אשר משמשים אותנו לעיצוב גלי הקול לכדי עיצורים ותנועות ליצור מילים. איברי ההגייה כוללים את השפתיים, לשון, שיניים, חיך רך וקשה וקירות הלוע.

4

איברי התהודה

THE RESONATOR

איברי התהודה הם חללים בגופנו אשר משמשים להגברה והעצמה של הקול באמצעות תהודה. איברי התהודה הם חלל הגרון, הלוע והפה, אך גם חללי האף והסינוסים ועצם החזה.