רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

דלקת שקדים

דלקת בגרון, אשר זכתה לשם הפופולרי דלקת שקדים (ובשמה הלועזי: TONSILLITIS) הינה מחלה מוכרת אשר בשלב זה או אחר אין מי שלא סבל ממנה ברמה כלשהי. בין אם הדבר מתבטא בכאב קל בלוע, בקשיים בבליעה, או חלילה בעלייה בחום וחולשה כללית, יש לדעת מהם הגורמים המדויקים אשר הביאו לפרוץ הדלקת, ולאחר מכן- להעניק את הטיפול המתאים.

מהי בדיוק דלקת שקדים

מה שמכונה בפי כל "שקדים", הינו למעשה החגורה (או טבעת) הלימפטית על שם ולדייר- כלומר מערך של אברי רקמת לימפה אשר ממוקמים בלוע. אותם שקדים מתפקדים כמעין חזית ההגנה של המערכת החיסונית שלנו מפני זיהומים שונים שנכנסים דרך הפה או האף, עקב בליעה או שאיפה. לכן, השקדים מהווים את אתר התגובה הראשון לזיהומים בלוע, וכך גם במקרה של דלקת שקדים- אשר נגרמת בדרך כלל עקב זיהום נגיפי/ויראלי (הגם שישנם מקרים מסוימים של דלקת שקדים הנגרמת מזיהום חיידקי). אחד החיידקים השכיחים שגורם לדלקות שקדים הוא סטרפטוקוקוס מקבוצה A. דלקת שקדים שנגרמת על ידו ולא מטופלת כראוי עלולה לגרום לסיבוכים אחריה, שכוללים פגיעה בכליות, במפרקים ואף בלב. על כן חשוב לבצע משטח לוע מהיר או תרבית מהלוע על מנת לבדוק האם הסטרפטוקוקוס הוא החיידק שמחולל את הדלקת, ואם כן – לטפל בהתאם.

מהם תסמינים של דלקת שקדים

ישנן דרגות חומרה שונות של הדלקת, ובהתאם לכך שינויים בתסמינים, אך אלה לרוב יכללו את הגדלתם של השקדים והופעת תפליטים (נקודות או כתמים לבנים על השקדים), תחושת כאב בלוע, עלייה בחום הגוף וקושי בבליעה. כמו כן, תסמינים נוספים הינם הגדלת בלוטות הלימפה באזור הצוואר, תחושת עייפות כללית וצמרמורת.

חשוב לזכור ששיעול, צרידות ונזלת אינם תסמינים של דלקת שקדים חיידקית.

כיצד מטפלים בדלקת שקדים?

הטיפול בדלקת שקדים מתמקד במספר יעדים. ראשית, על מנת להפחית את הכאב ואי הנעימות הנלווים לדלקת, אפשר ליטול תרופות לשיכוך כאבים והורדת חום, טבליות מציצה, ולהרבות בשתייה. בנוסף, כאשר הדלקת נגרמה על ידי זיהום חיידקי, הטיפול כולל אנטיביוטיקה- לרוב מסוג פניצילין או אמוקסיצילין (ישנם מקרים חמורים יותר, או כאשר מטופל אלרגי או אינו מגיב לפניצילין, בהם יינתן תחליף). יחד עם זאת, ישנם מקרים חמורים במיוחד או כאלה שחוזרים ונשנים, אשר יצריכו ניתוח להסרת השקדים.