רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

אובדן קול פתאומי

אין ספק שהחוויה של לקום בבוקר ולא להצליח לדבר היא דבר מבהיל מאוד. אנחנו מדברים כל הזמן, כמעט בלי לשים לב, והדיבור הוא אחד מכלי העבודה העיקריים שלנו. אובדן של היכולת הזו פוגע בנו בכל הממדים, ומקשה עלינו מאוד.

דלקת שקדים

איך אנו מדברים?

לפני שנדבר על אובדן קול פתאומי, חשוב להבין מהו הדבר שאנו מאבדים. הפקת קול מתאפשרת בעזרת מיתרי הקול. המיתרים הללו מורכבים מכמה שכבות – גיד חזק, אליו מחוברים מספר שרירים, ומעליהם ציפוי של רירית עדינה ומיוחדת. כאשר אנו מדברים מיתרי הקול נצמדים, וכאשר אנו נושמים הם הללו. הפרעה מבנית או תפקודית במיתרי הקול יכולה להיות הגורם של אובדן קול פתאומי.

מה גורם למצב של אובדן קול פתאומי?

ישנם מספר גורמים שיכולים להביא אותנו למצב של אובדן קול פתאומי. הגורם הראשון והעיקרי הוא מאמץ יתר, שגורם לפציעה של המיתרים, ולעתים לדימום לתוך מיתר הקול. הסיבה הזו נפוצה אצל אנשים שהמקצוע שלהם דורש שימוש רב במיתרי הקול כמו מרצים וזמרים.

גורם נוסף יכול להיות דלקת גרון חריפה, כגון בזמן שפעת או צינון לצורך העניין, שגורמת לבצקת קשה ונפיחות של מיתרי הקול. גורם נוסף, אך פחות שכיח, הוא שיתוק של מיתר קול.

אז מה עושים?

דימום לתוך מיתר הקול או בצקת קשה של המיתרים בגלל דלקת, בדרך כלל מחלימים באופן טבעי לאחר כמה ימים. עם זאת, חשוב להקפיד על מנוחה כללית ומנוחה של מיתרי הקול, כלומר שתיקה, ולשתות הרבה מאוד מים. כאשר המצב לא חולף מעצמו, כדאי ללכת להיבדק אצל מומחה. סימני אזהרה שאמורים לגרום לנו לקבוע תור לרופא מומחה הם אובדן קול של יותר משבועיים, מצב שלא משתפר גם לאחר מנוחה, ותסמינים שנוספים לאובדן הקול כמו עייפות וכאבים.