רופא אף אוזן גרון פרטי - ד״ר יעל גליץ
ד״ר יעל שפירא גליץ

דלקת גרון - לרינגיטיס

דלקת גרון - מדוע זה קורה?

דלקת גרון, או בשמה המקצועי – לרינגיטיס היא סיבה שכיחה לצרידות. מטופל/ת עם לרינגיטיס יחווה צרידות עד לכדי אבדן קול וכאבים בגרון, המחמירים בבליעה ודיבור. יש להבדיל בין דלקת שקדים ובין דלקת גרון. השקדים הם חלק מהלוע ואינם חלק מהגרון. דלקת שקדים תתבטא בכאבים עזים בגרון, חום גבוה וקושי בבליעה, אך לא בהכרח תגרום לצרידות. לרוב, לרינגיטיס נגרמת על ידי מחולל זיהומי (חיידק, וירוס או פטריה). דלקת גרון נגיפית (וירלית) היא סיבה מאוד נפוצה לצרידות חולפת. לרוב דלקות גרון נגיפיות מגיעות יחד עם צינון או מחלה של כל דרכי הנשימה העליונות. יש לזכור כי ישנן דלקות גרון לא זיהומיות, שנגרמות על ידי פציעה חריפה של מיתרי הקול לאחר שימוש יתר או כתוצאה מחשיפה לחמרים מגרים (כגון עשן) או אלרגנים.

הטיפול מתבסס בעיקרו על טיפול שמרני – שתיה מרובה של מים, אינהלציות של מי מלח, שטיפות של האף להקלה על גודש, תרופות להורדת גודש ותרופות מכייחות.
ישנן "תרופות סבתא" שונות כגון תה עם דבש, מרק עוף ושאר מאכלי נחמה שמרפאים גם את הלב. כמובן שמנוחה קולית עד כמה שניתן מסייעת על החלמה מהירה של הגרון, אך למשתמשי קול מקצועיים מנוחה קולית לעתים היא משימה כמעט בלתי אפשרית.
יש לזכור גם שלריניגטיס לא תמיד נגרמת על ידי וירוס, אלא לעתים על ידי חיידק או פטריה, ולמצבים אלו יש טיפול תרופתי. בנוסף, לרינגיטיס יכולה להיגרם על ידי חשיפה לחומרים מגרים (עשן סיגריות, עשן שריפה, אדים של חומרי חיטוי ועוד). חשוב מאוד להמנע עד כמה שניתן מחשיפה לחמרים מזיקים שמגרים את הגרון.

לבדיקה, אבחון וטיפול – מומלץ לקבוע תור ולהגיע למרפאה.

"יש לי לרינגיטיס ואני חייב לעלות להופעה" - מה לעשות?

חלק מהתהליך הדלקתי בגרון גורם לבצקת וגודש כלי דם במיתרי הקול, מה שהופך אותם לאדומים ונפוחים, ומקשה עליהם לרטוט בצורה תקינה ולהפיק קול תקין. ניתן להתגבר על תופעה זו על ידי מתן סטרואידים (בכדורים בדרך כלל), אך חשוב לדעת שזה טיפול סימפטומטי, כלומר מטרתו לשפר את איכות הקול באופן זמני. מתן סטרואידים אינו מרפא את הדלקת לחלוטין, ולאחר שהשפעת הסטרואידים תפוג, הצרידות תחזור. יתרה מזאת, תחת השפעה של סטרואידים עלול משתמש/ת קול מקצועי/ת לקבל בטחון שווא ביכולותיו/ה ולהעמיס על הגרון שלו יותר מדי, כך שבטווח הרחוק ההחלמה מדלקת הגרון תיארך זמן רב יותר, או חלילה תיגרם פציעה חמורה יותר למיתרי הקול.

מתי כדאי ומתי לא כדאי לשיר עם דלקת גרון?

ההחלטה לגבי השימוש בקול בזמן דלקת גרון תלויה במספר גורמים. הראשון, חומרת הדלקת. בדלקות חמורות, בהן מיתרי הקול מאוד נפוחים ובצקתיים, קיים סיכון מוגבר ליצירת נזק חמור למיתרי הקול בזמן אימוץ שלהם (כגון דימום לתוך המיתר). השיקול השני הוא עד כמה המטלה הקולית היא משמעותית – אין דין שיר אחד או שניים, ובין תפקיד מוביל במחזמר של ברודווי. שיקול שלישי הוא מידת המיומנות של הזמר/ת. זמרים מקצועיים יודעים "לשיר מסביב" לדלקת ולהמנע מדחיקת הגרון שלהם אל הקצה. דרושה מיומנות והיכרות מעמיקה של היכולות האישיות על מנת לנווט את הקול בזמן דלקת. מומלץ מאוד לבדוק את מצב מיתרי הקול לפני החלטה האם להופיע או לא.